HemNyheterPolitikBrasilien förhandlar med Sydkorea om inhemsk Samsung-fabrik

Brasilien förhandlar med Sydkorea om inhemsk Samsung-fabrik

Efter en avsiktsförklaring framgår att Brasilien vill bli en del i halvledarindustrin. Förhoppningen är att Samsung ska slå upp portarna i landet.

Med EU Chips Act och nu senast USA:s dito CHIPS and Science Act står västvärlden redo att minska beroendet av den geopolitiska krutdurken Asien, där en betydande del av alla chip tillverkas idag. Utanför de två ekonomiska stormakterna har det varit förhållandevis tyst, fram till nu när Brasilien bekänner färg och uttalar ambitioner om att få till inhemsk kretstillverkning.

Publikationen RCR Wireless News rapporterar att Brasilien och Sydkorea skrivit på en prememoria, eller avsiktsförklaring, om att etablera en kretsfabrik i Sydamerikas största ekonomi. Trots att det är två nationer som förhandlar sinsemellan är det den sydkoreanska giganten Samsung som står i centrum för samtalen, berättar Brasiliens kommunikationsminister Fábio Faria.

Under våren 2021 sjösatte Sydkorea en massiv satsning på 450 miljarder USD över en period om tio år. Satsningen innefattar en samling av inget mindre än 153 olika sydkoreanska företag, vilka själva ska stå för en stor del av kostnaden. I utbyte utlovade den regeringen med dåvarande presidenten Moon Jae-in skattelättnader och att säkra tillgång till vatten. Sannolikt är det därför den sydkoreanska regeringen som, i alla fall i dagsläget, leder samtalen med Brasilien.

Likt USA och EU konstaterar den brasilianska kommunikationsminister Faria att världen har ett tungt beroende av Taiwan, som Kina gör ett allt starkare anspråk på och som hamnat i mitten av en geopolitisk konflikt med USA. Av den anledningen ser även Brasilien behovet av att diversifiera var världens chip tillverkas.

Enligt ministern går förhandlingarna ut på att Samsung ska bygga en kretsfabrik i Brasilien som ska producera chip för inhemsk industri, men även exportera till andra sydamerikanska länder, Europa och Afrika. Faria fortsätter med att Brasilien har en bra ”strategisk position” för att åstadkomma detta.

En anekdot är att detta inte är första gången landet försökt få en större kretstillverkare att etablera sig i landet. Under tidigt 2000-tal fördes liknande samtal med Intel, som i slutändan valde att bygga en fabrik i Costa Rica. Fabriken slog upp portarna 2008 och stängdes blott sex år senare.

Då det i dagsläget handlar om en avsiktsförklaring och pågående förhandlingar återstår det att se om Brasilien får någon inhemsk kretstillverkning värd att nämna. Däremot har den senaste tidens kretsbrist och de geopolitiska spänningarna i Asien påvisat behovet av att diversifiera tillverkningen, och då skadar det sannerligen inte om Sydamerika är en del i mixen.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också