De strikta lockdowns som är en del av Kinas policy för noll COVID har under april gått hårt åt den globala elektroniktillverkningen. Bolag som TSMC och ASE tog i Shenzhen tidigt ett lika innovativt som dystopiskt grepp om situationen och internerade anställda i fabriken istället för hemmavid för att upprätthålla tillverkningen.
Där lockdown i Shenzhen passerat relativt smärtfritt är den pågående situationen i Shanghai en annan. Här rapporterar Digitimes om att bildpaneltillverkaren AU Optronics (AUO) tappat 30–40 procent av sin tillverkningskapacitet för april månad i området – men att bolaget är optimistiskt om att en återgång mot det normala mot slutet av sagda månad.
AUO:s fabrik i Kunshan producerar i första hand bildpaneler för bruk i dyrare bärbara datorer, ett marknadssegment som inte lider lika hårt av dämpad efterfrågan som enklare varianter. Ett annat exempel på en aktör som har en stor del av sin tillverkning i Shanghai-området är dator- och komponenttillverkaren MSI, vars tillverkning av just bärbara datorer är förlagd till Kunshan.
Exakt hur stor inverkan april månads lockdown kommer ha på elektronikmarknaden återstår att se, men av teknikaktiers kräftgång på börsen under perioden att döma väntas effekterna vara långtgående. Counterpoint Research hävdade i sin analys att den mest akuta kretsbristen kan vara ett minne blott så snart som i höst – förutsatt att de kinesiska leverantörsleden inte lider ytterligare hickor under året.
Detta är en bild även AUO:s styrelseordförande Paul Peng verkar dela. Till Digitimes säger han att det potentiellt största hotet är hur leverantörsleden hanterar återgången till normal produktion – även om lagerhållningen hos elektroniktillverkare för närvarande god.