HemNyheterAffärerARM tar sikte på ny prismodell

ARM tar sikte på ny prismodell

Att en procentsats av försäljningspris av färdig enhet till slutkund snarare än per såld systemkrets är framtidens melodi, menar bolaget.

ARM uppges vara på väg att införa en ny prismodell inför bolagets stundande börsnotering, rapporterar Financial Times. Bolagets nuvarande huvudsakliga intäktskälla är royalties om cirka 1–2 procent per krets som nyttjar bolagets instruktionsuppsättning (ISA), baserat på kretsens försäljningspris snarare än enhetens pris. Som exempel lyfts Qualcomm, vars genomsnittliga ARM-baserade systemkretsar säljs för 24 USD – en inkomst på under en halv dollar per såld krets för ARM.

Den nya prismodellen väntas istället ta den färdiga produktens försäljningspris i beaktande. I samband med detta väntas ARM låta tillverkare likt Qualcomm och Mediatek tillverka och sälja kretsar licensfritt, medan tillverkaren av den färdiga enheten istället får betala. Hur stor andel av den slutliga produkten ARM väntar sig i licenspengar per färdig enhet framgår inte, men det är osannolikt att tillverkarna välkomnar ökade kostnader med öppna armar.

Enligt Techpowerup var det genomsnittliga försäljningspriset per mobiltelefon under år 2022 så högt som 335 USD. Skulle ARM sikta in sig på en procent av denna siffra skulle bolaget kunna närmare sjudubbla inkomsten per såld enhet som bygger på bolagets teknik. Systemkretsar från Mediatek och Unisoc noteras också ha genomsnittliga försäljningspris om 17 respektive 6 USD, där kostnadsökningen med den nya ersättningsmodellen blir än mer kännbar, relativt räknat.

För att sätta det hela i ett sammanhang har Oppo tillsammans med sitt varumärke Oneplus sedan i höstas sett sina produkter beläggas med säljförbud i Europa. Anledningen är att bolaget förlorat en patentstrid med Nokia gällande hantering av 4G- och 5G-signaler, där Oppo ansåg en licenskostnad om 2,5 USD per såld enhet vara ett stort nog hinder för att kort och gott ge upp försäljning på den europeiska marknaden.

ARM å sin sida skulle enligt våra räkneexempel sannolikt inte nöja sig med 2,5 USD per såld enhet, och även om så vore fallet slår de ökade kostnaderna direkt mot tillverkarnas lövtunna marginaler. ARM:s instruktionsuppsättning brukas heller inte exklusivt av tillverkare av mobiltelefoner och tablets, utan också i allsköns smarta produkter och Internet of Things-enheter

Sannolikt skulle drastiskt ökade kostnader förknippade med nyttjande av ARM-teknik i systemprocessorer istället leda till att bolag ser sig om efter licensfria alternativ. Ett sådant alternativ är RISC-V, som Qualcomm så sent som i höstas hyllade och är i full färd med att utvärdera och anamma. Andra institutioner som uttryckt förtroende för RISC-V är Samsung och inte minst NASA, som valt instruktionsuppsättningen och bolaget SiFive för framtida rymduppdrag.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också