Det har under ett par år talats om att ARM är på god väg att design egna kretsar, vilket vore ett avbräck från bolagets traditionella affärsmodell som annars går ut på att utveckla arkitekturer och licensiera ut dessa till kretsdesigners. Efter en längre tid av tystnad kring frågan rapporterar Financial Times att ARM säkrat en första kund och inte vilken som helst – Facebooks ägare, Meta.
Enligt uppgifterna ska Rene Haas, VD på ARM, presentera bolagets första egenutvecklade chip tidigt denna sommar. För snart två år sedan rapporterades att ARM designade ”avancerade” kretsar, vilket ligger i linje med Financial Times källor som talar om att den krets ARM ska sälja till Meta är en traditionell processor (Central Processing Unit, CPU) för servrar.
En intressant detalj är att ARM inte går samma väg som exempelvis Intel och AMD, vilka utvecklar en CPU och kretsdesign som lanseras och säljs färdig på marknaden. Då det handlar om en spikad design är det som kan justeras saker som antal kärnor, klockfrekvenser och effektuttag. ARM ska istället ha utvecklat en ”bas”, som senare kan anpassas efter kundens specifika behov. Huruvida det handlar om en modell där de bygger en monolitisk krets runt en arkitektur, eller en chiplet-baserad där en färdig krets kompletteras av andra med specifika funktioner, framgår inte.
Gällande tillverkning ska detta inte helt överraskande ha kontrakterats till TSMC, men vilken teknik som används framgår inte. En kvalificerad gissning är att det handlar om en av bolagets 5-/4-nanometerstekniker, vilken är den som av kostnadsskäl används av praktiskt taget alla andra klienter på serversidan. Det ska dock inte uteslutas att ARM går fram aggressivt med en kretsdesign i TSMC:s spjutspets 3 nanometer.
Att ARM går från att uteslutande licensiera sina arkitekturer till att bygga faktiska produkter kring dessa kan komma att skaka om industrin på flera sätt. Bolaget bli en direkt konkurrent till sina kunder – där bland annat Nvidia och Qualcomm ingår – vilket sannolikt inte kommer mottas väl. En spekulativ möjlighet är att industrin ytterligare accelererar sina satsningar på det licensfria alternativet RISC-V, som ses som en potentiell framtida ersättare till ARM