HemNyheterAffärerARM kapar uppemot 15 procent av arbetsstyrkan

ARM kapar uppemot 15 procent av arbetsstyrkan

Inför en kommande börsintroduktion ska kostnaderna kapas och så många som 1 000 av ARM:s 6 400 anställda få gå.

Efter en utdragen process valde Nvidia efter motstånd från tillsynsmyndigheter att ge upp försöken att förvärva ARM. I samma stund som affären värd 40 miljarder officiellt blåstes av gick ägaren, japanska investmentbolaget Softbank, ut med att ARM skulle börsnoteras. Omgående tillsattes den nya VD:n Rene Haas, som har i uppdrag att bana väg för ARM:s börsnotering.

Like any business, Arm is continually reviewing its business plan to ensure the company has the right balance between opportunities and cost discipline. […] Unfortunately, this process includes proposed redundancies across Arm’s global workforce.

Nu rapporterar bland annat BBC att ARM planerar kapa 12–15 procent av arbetsstyrkan. Det motsvarar i runda slängar 800–1000 av dagens 6 400 anställda och om beslutet går igenom är det mestadels arbetare i Storbritannien och USA som drabbas. I ett uttalande berättar ARM att beslutet kommer efter att de sett över kostnader och ”redundans” inom bolagsstrukturen.

Att beskedet kommer en dryg månad efter att affären gick i stöpet och att ARM nu är på väg till börsen är sannolikt inget sammanträffande. För att tillgodose en kortsiktig aktiemarknad vill företaget troligen kapa kostnaderna på förhand och göra det mer attraktivt för aktiemarknaden. Just detta har varit en oro inom industrin, som av naturliga skäl ser ARM som en viktig aktör där långsiktighet bör stå i första rummet.

För att bevara ARM:s ”självständighet” har både Qualcomms och Intels VD lyft förslaget om ett konsortium, där de båda tillsammans med andra intresserade är delägare. Tanken bakom vore att ARM:s affärsmodell ska bevaras utan aktiemarknaden kortsiktiga vinstiver i åtanke. ARM tillverkar inga egna kretsar, men licensierar ut sina arkitekturer för alltifrån systemkretsar i mobiltelefoner till små mikrokontroller och levereras årligen i miljarder chip.

KällaBBC
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också