HemNyheterAffärerAMD: "Vår marknadsandel inom servrar över 25 procent"

AMD: ”Vår marknadsandel inom servrar över 25 procent”

Marknadsledaren Intel tappar andelar i serverhallarna till AMD – vars nästa mål är att gå upp mot Nvidia.

Med lanseringen av CPU-arkitekturen Zen år 2017 återvände AMD som ett reellt alternativ till Intel på processormarknaden. Detta inte minst inom servrar, där de gått från att vara helt utraderade till att stadigt växa på huvudkonkurrentens bekostnad. Under en visit till Taiwan talar bolagets VD Lisa Su om större landvinningar än analytiker prognostiserat.

I think we made good progress in our CPU business, I actually think our server market share is higher than 20 percent. Maybe, if you look at revenue share, it should be over 25 percent.

Lisa Su, VD på AMD

Som svar på en fråga från Digitimes berättar Lisa Su att hon tror att AMD har en marknadsandel om över 20 procent inom serverprocessorer, räknat i antalet levererade enheter. När hon istället talar om omsättning uppskattar hon att siffran sträcker sig över 25 procent. Att hon inte delger ett mer säkert svar kan tillskrivas att det ännu inte finns tillförlitliga siffror för årets andra kvartal. Enligt Mercury Research svarade AMD för 18 procent av servermarknaden under första kvartalet, ett rejält kliv upp från 11,6 procent under samma period år 2022.

Digitimes påpekar att estimatet från AMD:s VD slår branschtidningens egen analys från tidigare i år. I denna räknade de med att AMD skulle kliva upp från 2022 års andel om 15,6 till 20,5 procent till slutet av 2023, på bekostnad av Intel som skulle tappa från 77 till 70,9 procent. Värda att nämna är även ARM-baserade processorer, som under 2022 hade en marknadsandel om 6,8 procent och beräknas stiga till 8,1 procent under innevarande år.

Medan serverprocessorer fortfarande är en viktig del av marknaden blir olika typer av acceleratorer allt viktigare. En viktig komponent i detta är AMD:s förvärv av Xilinx, men det som idag är på allas läppar är grafikprocessorer (GPU) med anpassningar för generella beräkningar (GPGPU) för maskininlärning (ML) och artificiell intelligens (AI). Här är Nvidia den dominerande aktören och säljer i dagsläget allt de kan producera.

När AMD skulle ta ett omtag fanns begränsade resurser och gjorde då en svår avvägning vad de skulle fokusera på, enligt tidigare uppgifter till Semi14. Valet stod mellan att lägga merparten av allt på en ny CPU-arkitektur för att åter bli ett konkurrenskraftigt alternativ till Intel, alternativt satsningar på GPU-sidan för att möta Nvidia. Kalkylen som gjordes var att det skulle vara svårare att bräcka Nvidias produkter och Intel var den lättare rivalen att gå upp mot. Till följd av detta gjorde AMD avkall på grafikdivisionen vars budget kapades med uppskattningsvis två tredjedelar. Det var först runt 2018–2019 bolaget åter kunde börja ösa pengar över grafikdivisionen igen.

As it relates to our partnership with TSMC, you know I don’t like to comment on any specific product. But I can say that we are very reliant on TSMC for our best technology nodes, and MI300 is one of the most complex products in the world. And we could not do it without the partnership with TSMC. We believe that they will continue to be a very strong and best technology partner.

Lisa Su, VD på AMD

På frågan om bolagets samarbete med TSMC svarar Lisa Su med att hon inte vill tala om hur det ser ut sett till enskilda produkter. Däremot konstaterar hon att bolaget är beroende av TSMC och dess avancerade tekniknoder (och paketering /reds. anm.), och att bolagets senaste GPU-produkt Instinct MI300 för AI- och HPC-tillämpningar hade varit omöjlig att tillverka någon annanstans. Det senare är även ett indirekt svar på de många rapporter från sydkoreanska medier, som gör gällande att AMD planerar flytta en ansenlig andel av produktionen till Samsung.

AMD Instinct MI300 är bolagets första produkt marknadskännare på riktigt tror kan konkurrera med Nvidias erbjudande. Grunden är ett enormt substrat (eng. interposer) som huserar upp till 23 kretsar eller chiplets och finns i två grundutföranden. Den ena förenar åtta HBM3-minneskapslar med fyra GPU-kretsar av arkitekturen Compute DNA (CDNA), medan den andra byter ut en GPU-krets mot tre stycken CPU-kretsar av arkitekturen Zen 4 för upp till 24 processorkärnor.

Medan hårdvaran talar för att Instinct MI300 har vad som krävs för att gå upp mot Nvidia finns en sak som talar emot AMD – ekosystem och mjukvara. I över ett decennium har Nvidias grafikprocessorer de facto varit standard för acceleration inom såväl arbetsstationer som servrar, så till den grad att skolor internationellt har kurser i bolagets mjukvarulager Compute Unified Device Architecture (CUDA). Hårdvaran är med andra ord endast det första steget och AMD:s kanske större utmaning för att ta sig an Nvidia är satsningar inom mjukvara.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också