I takt med att krympning av halvledare blivit allt mer komplicerat och dyrt har aktörer riktat blicken mot så kallade chiplet-designer. Här kombineras flera kretsar för att skapa ett större chip och detta sker förenklat på två sätt. Det ena att bygga på bredden, så kallat 2.5D, och det andra att bygga på höjden, kallat 3D.
I såväl konsumentled som för servrar var AMD tidiga att omfamna chiplet-designer på bred front, men då i 2.5D-utförande. Med de nya serverprocessorerna i familjen Milan-X börjar AMD bygga på höjden och de börjar med förhållandevis enkla SRAM-kretsar, vilka tredubblar mängden cacheminne jämfört mot föregående generationens Milan. Tekniken kallas 3D V-Cache och letar sig under våren även ut i konsumentled.
Med Milan återfinns en stor I/O-krets med stöd för 128 PCI Express 4.0 och 8 minneskanaler av typen DDR4. Till denna är 8 så kallade CCD-kretsar anslutna, vardera med 8 kärnor av arkitekturen Zen 3 och 32 MB L3-cacheminne. Det ger som mest 64 kärnor och 256 MB L3-cachminne. Det AMD gör med Milan-X är att stapla ett 64 MB stort L3-cachminne ovanpå varje CCD-krets, vilket ger totalt 768 MB per processor och sockel.
AMD Epyc 7003X, kodnamn Milan-X, gör sig väl i scenarion där arbetsuppgifter ryms i L3-cacheminnet, vilket gör att mindre data behöver skyfflas mellan processor och DDR4-primärminnet. Resultatet i dessa fall är ett rejält uppsving i prestanda och energieffektivitet, och här pekar AMD specifikt ut bland annat datorstödd konstruktion (Computer-Aided Design, CAD) som ett område där den tredubbla mängden L3-cacheminne kommer väl till pass.
Värt att tillägga är att långtifrån alla applikationer drar nytta av det större L3-cacheminnet och då kan Epyc 7003 vara ett bättre val. Då de extra kretsarna också behöver matas med ström tar de av processorernas strömbudget, som är densamma jämfört mot tidigare modeller med samma antal kärnor. Av den anledningen har nykomlingarna med 16, 24, 32 och 64 kärnor något lägre klockfrekvenser än sina respektive syskonmodeller.
Då de nya processorerna till viss del täcker en annan marknad är de just syskonmodeller till sina föregångare i Epyc 7003-serien, som fortsatt är en relevant del i AMD:s uppställning. Processorerna kostar nämligen 11,5–34,4 procent mer än sina syskonmodeller med samma antal kärnor. Som alltid ska också listpriser tas för vad de är, då kunder som köper i volymer i regel får stora rabatter.