HemNyheterAffärerTSMC spår tillväxt på 20 procent 2024

TSMC spår tillväxt på 20 procent 2024

Efterfrågan på avancerade AI-chip gör att världens största kontraktstillverkare går mot ytterligare ett rekordår.

Världens största kontraktstillverkare TSMC meddelade under torsdagen att bolaget väntar sig en omsättningsökning på minst 20 procent för helåret 2024. Det skulle innebära att bolagets omsättning närmar sig 85 miljarder USD och vida överskrider rekordåret 2022 där drygt 75 miljarder noterades. Anledningen, rapporterar Reuters, stavas AI, och att bolaget i korta drag är ensamma om att tillverka avancerade kretsar för AI-bruk med minimal konkurrens från till exempel Intel.

We are a key enabler for AI applications. So far today, everything you saw for AI comes from TSMC

– C.C. Wei, VD, TSMC

Att bolagets VD C.C. Wei lyfter fram just AI som exempel på bolagets framgångar har att göra med att han presenterade TSMC:s resultat för fjärde kvartalet år 2023 och att AI fortsatt är finansmarknadens hetaste buzzword. Wei om någon är däremot kvalificerad att utröna huruvida AI-vågen håller i sig – och enligt honom spelar det ingen roll att andra konsumentmarknader så som smartphones och elfordon går knackigt när långt dyrare och mer avancerade AI-kretsar beställs av bolag likt Nvidia.

There might be too much capacity being built right now for mature nodes. So the concern on over-capacity is valid

– C.C. Wei

Allt är dock inte guld och gröna skogar för halvledarbranschen. Wei varnar för att det byggs ut för mycket kapacitet på legacy-noder, 65 nanometer och större. TSMC har sedan tidigare kampanjat för att flytta över kunder med tillverkning på äldre teknik till bolagets 28-nanometersprodukt, för vilken bolaget fortsätter bygga ny tillverkningskapacitet – bland annat i Tyskland. Wei och TSMC ser dock inte kapacitetsökningen på äldre teknik som ett hot mot bolagets egen affär, där bolaget har ett brett utbud av specialiserade tillverkningstekniker.

TSMC:s fjärde kvartal år 2023 i sammandrag. Bild: Trendforce

Sett till finansiella resultat går TSMC fortsatt som tåget – även om ökade kostnader på alla fronter äter in i bolagets marginaler. Omsättningen om 19,62 miljarder USD för det fjärde kvartalet år 2023 är snubblande nära rekordnoteringen från samma kvartal år 2022, även om bruttomarginalen under samma tid sjunkit från 62,2 till 53 procent.

Den starka försäljningen väntas av bolaget också fortsätta, där målet för 2024 års första kvartal är 18–18,8 miljarder USD, med en bruttomarginal i häraden 52–54 procent. Årets investeringar väntas uppgå till 28–32 miljarder USD, av vilka 70–80 procent väntas gå till ”avancerad teknik”, 10–20 procent till specialiserade noder och 10 procent till paketering, test och tillverkning av masker, enligt Digitimes.

Nämnvärt är också att hälften av TSMC:s intäkter kommer från dess två mest avancerade processer, 5 och 3 nanometer. Under tredje kvartalet stod försäljning av kretsar på 3 nanometer för endast 6 procent av omsättningen, för att mer än fördubblas mätt i total andel till 15 procent under 2023 års avslutande kvartal. Den kraftiga uppgången kan närmast uteslutande tillskrivas storkunden Apple, som under hösten lanserade en ny generation Iphone-telefoner och Macbook-datorer med chipdesigner på TSMC:s 3-nanometersteknik.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också