HemNyheterTillverkningPris på kiselplattor stiger med 25 procent till år 2025

Pris på kiselplattor stiger med 25 procent till år 2025

I kretsbristens spår stiger priserna i alla led och då inte minst från kontraktstillverkarna, som i omgångar procentuellt sett ökat sina priser tvåsiffrigt. Brist gäller i alla led, hela vägen till det material som används för tillverkning, och nu rapporteras att det som får ses som grundstommen för kretsar kommande år spås gå upp kraftigt i pris.

Tidningen China Times skriver att priserna på kiselplattor (eng. wafer) om 12 tum (300 mm) från dagens nivåer väntas stiga med 20–25 procent till 2025, och att de styckvis passerar 200 dollar år 2024. Det kan dock komma att ta tid innan den snabba prisstegringen får effekt på marknaden, då kretstillverkare låst sina ordrar för lång tid framåt.

Världens tredje största tillverkare av kiselplattor, Globalwafers, med en marknadsandel om knappt 20 procent uppger att de försålt hela sin produktionskapacitet fram till år 2025. Företaget ska även ha uppgifter om att åtminstone en av dess konkurrenter sålt all tillgänglig kapacitet genom hela 2026. Med andra ord kan de ökade priserna på kiselplattor få effekt först om ett antal år.

Fyllda orderböcker medför även att kretstillverkare har svårt att lägga ordrar på fler kiselplattor. För att råda bot på detta investerar Globalwafers som många andra delar av halvledarindustrin i att bygga ut sin kapacitet. En av satsningarna sker genom dotterbolaget MEMC Electronic Materials SpA, som genom EU-stöd expanderar sin produktion i Merano, Italien.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också