HemNyheterPolitikIsraels starka tekniksektor i potentiell farozon efter raketattacker

Israels starka tekniksektor i potentiell farozon efter raketattacker

Teknikföretagens flykt till följd av inhemsk politisk konflikt riskerar accelerera, åtminstone på kort sikt.

Lördag morgon den 7 oktober inledde Hamas en militäroperation mot Israel och ska enligt egen utsago ha avfyrat över 5 000 raketer från Gazaremsan in i Israel. Händelsen tog Israel, som annars utmärker sig med underrättelsetjänst och militär i världsklass, på sängen och beskrivs som den värsta sedan i landets 75-åriga historia.

Landet Israel är en av världens stora tekniknationer, där runt 14 procent av alla jobb är inom teknik och sektorn som sådan står för närmare en femtedel av landets bruttonationalprodukt (BNP). Under 2022 låg landets BNP på 534 miljarder USD, motsvarande 5 853 miljarder kronor. Israel som sedan tidigare präglats av intern politisk splittring har redan sett massflykt av teknikföretag från landet till framförallt USA, så till den grad att det hotat landets tillväxt på området.

Förutom att företag potentiellt väljer att lämna Israel till följd av den rådande konflikten som utlösts är landet säte åt viktig infrastruktur för vissa. Bland dessa finns Intel som är landets största privata investerare och exportör. Bolaget har sedan tidigare två fabriker i Kiryat Gat varav en har tillverkning i spjutspetsen, Intel 7 (tidigare 10 nanometer), och under sommaren blev det känt att bolaget ska investera 25 miljarder USD i ytterligare en anläggning som ska stå klar 2027. Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu är det landets största enskilda investering av ett privat bolag i landets historia.

Kiryat Gat där Intel har sin bas i Israel ligger mittemellan Gazaremsan och Västbanken och är således potentiellt utsatt. Huruvida attackerna påverkat Intels chiptillverkning till följd av situationen är inte känt och bolaget självt berättar inte mer än att de ”noga övervakar situationen i Israel”. Kontraktstillverkaren Tower Semiconductor som har sitt säte i landet med två fabriker norr om Västbanken i Migdal Ha‘Emeq gör gällande att bolaget verkar som vanligt.

Samtidigt som oro finns kring Israels tekniksektor som redan innan den nyligen uppblossade konflikten var på dekis ser andra att det kan leda till ökade investeringar. Bedömare ser att Israel i efterdyningarna kommer satsa mer på den privata tekniksektorn för att stärka militären, där artificiell intelligens (AI) kan bli en viktig del i att undvika överraskningsmoment av liknande art i framtiden.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också