HemNyheterHalvledareHalvledarinstitutet Imec på väg till Tyskland

Halvledarinstitutet Imec på väg till Tyskland

Belgisk halvledarforskning snart på tysk mark – om Imec själva får bestämma.

Det belgiska halvledarforskningsinstitutet Imec kan vara på väg att äntra Tyskland så snart som nästa år, rapporterar tyska Handelsblatt. Det Leuven-baserade institutet har flera gånger tidigare visat intresse i att etablera sig i anslutning till halvledarklustret i Sachsen där bolag likt Infineon, Globalfoundries, Bosch och snart även TSMC verkar – dock utan framgång, skriver Oiger.

Imec bedriver likt franska CEA-Leti halvledarforskning i världsklass, vilket inte sällan mynnar ut i teknik och patent som används för att lägga grunden för halvledartillverkning flera generationer bort. Att försöken av Imec att integrera sig i Sachsen och organisationen Silicon Saxony tidigare inte burit frukt har varit på grund av det inhemska tyska forskningsinstitutet Fraunhofer, som inte velat dela med sig av kakan.

Trots att Fraunhoferinstituten ofta lyfts fram som exempel på framgångsrika plantskolor för forskningsprojekt är dess halvledarsatsningar förhållandevis blygsamma och decentraliserade jämfört med Imec och CEA-Leti. Försök av Fraunhofer att samordna universitetens forskning och efterapa Imec ledde år 2022 till skapandet av programmet FMD, Forschungsfabrik Mikroelektronik Deutschland, som av förklarliga skäl på ett drygt år inte lyckats ta igen Imecs närmare 40-åriga försprång inom halvledarforskning.

Hur stora Imecs chanser att etablera sig i Sachsen denna gång är oklara, men ett ökat inflöde av halvledarsatsningar i Tyskland som finansierats av EU-pengar ger institutet sannolikt en bättre chans än tidigare försök. Att Imec kommer vårda kundrelationer med bolag som TSMC och Intel på europeisk mark kan tyckas självklart – det vore rent kontraproduktivt att än en gång hindra institutionen från att etablera sig i närheten av dem när EU äntligen lyckats få hela halvledarskutan att styra i samma riktning.

KällaOiger
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också