HemNyheterHårdvaraDatacenter på väg att bli största konsument av NAND Flash

Datacenter på väg att bli största konsument av NAND Flash

Efterfrågan hos datacenter klättrar och väntas till minnesjättarnas glädje leda till en mer förutsägbar marknad.

Allt mer data samlas in och sparas i ”molnet” vilket ökar efterfrågan på lagring i datacentren. Tidigare var det närmast uteslutande mekaniska hårddiskar som stod för den här typen av lagring, men i takt med att minne av typen NAND Flash gått ned i pris kompletteras molnets lagringsbehov numera oftast med SSD-enheter. Denna utveckling möjliggör också en segmentering, där SSD-enheter används för data som användare oftast behöver snabb tillgång till, medan hårddiskarna agerar långtidslagring.

Historiskt är det konsumentmarknaden som står för merparten av NAND Flash-försäljningen, då i första hand mobila enheter och i andra persondatorer. Datacenter har dock stadigt växt i andel och kan komma att passera konsumentmarknaden någon gång 2023–2024. Detta enligt Wallace Kou, VD hos Silicon Motion Technology som gör kontrollerkretsar för SSD-enheter.

I regel när det talas om NAND Flash-försäljning är det i termer om mängden lagring räknat i bitar, vilket är fallet i Kous förutsägelse. USA-baserade Micron anger att 55 procent av bolagets intäkter för räkenskapsåret 2021 kom från konsumentsidan, medan siffran för datacenter låg på 30 procent. Till år 2025 spår företaget att intäkterna på konsumentsidan ligger på 38 procent medan datacenter gått om för att ligga på 42 procent.

Under 2021 genererade minnesmarknaden, där även volatilt minne såsom DRAM ingår, 161 miljarder USD, varav datacenter stod för 50 miljarder USD. Det pågående skiftet betraktas som något positivt för minnesmarknaden, där priserna på DRAM och NAND svänger rejält beroende på efterfrågan från konsumentmarknaden. Efterfrågan inom datacenter anses vara mer förutsägbar över tid, vilket gör det lättare för Micron, men även huvudkonkurrenterna SK Hynix och Samsung, att balansera tillgång och efterfrågan.

Att minnesmarknaden kan svänga är något som märks idag då efterfrågan på just datorer och telefoner är lägre än väntat till följd av lockdowns i Kina och det pågående kriget i Ukraina. Det har fått försäljningen av NAND Flash att sjunka och som direkt följd väntas lägre priser.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också