HemNyheterAffärerTSMC tappar försäljning – men går bättre än väntat

TSMC tappar försäljning – men går bättre än väntat

Världens största kontraktstillverkare gör en vinst om 72 miljarder kronor för 2023 års tredje kvartal.

Världens största chiptillverkare, taiwanesiska TSMC, har presenterat sina resultat för 2023 års tredje kvartal. Klart står att bolaget tappat 10,8 procent omsättning ställt mot samma kvartal år 2022, men vinsten om 211 miljarder TWD, motsvarande cirka 72 miljarder kronor, var ändå avsevärt bättre än analytikers förväntade 195,5 miljarder.

För årets avslutande kvartal väntar sig bolaget en fortsatt ökning i försäljning av värdefulla 3-nanometerskretsar, vilket spås resultera i en omsättning om cirka 600–630 miljarder TWD. Under tredje kvartalet stod 3 nanometer för 6 procent av TSMC:s omsättning, 5 nanometer för hela 37 procent och 7 nanometer för 16 procent. Trion tillverkningstekniker om 3, 5 och 7 nanometer är vad bolaget kallar ”advanced technologies” svarade med andra ord för 59 procent av bolagets omsättning under tredje kvartalet 2023.

Moving into fourth quarter 2023, we expect our business to be supported by the continued strong
ramp of our 3-nanomenter technology, partially offset by customers’ continued inventory
adjustment

– Wendell Huang, VP och CFO, TSMC

TSMC:s finanschef Wendell Huang ser med andra ord positivt på 2023 års avslutande kvartal, även om han medger att ”kunder fortsätter justera sina lagernivåer”. Det senare betyder i klarspråk att marknaden fortsatt är trög, men att det extremt lukrativa ”advanced technologies”-segmentet väntas väga upp för uteblivna volymer.

Där tredje kvartalet förde med sig en bruttomarginal om 54,3 procent, en rörelsemarginal om 41,7 procent och en vinstmarginal om 38,6 procent, väntas nyckeltalen sjunka något under fjärde kvartalet. Huang och TSMC meddelar att en bruttomarginal i häraden 51,5–53,5 procent är att vänta, medan rörelsemarginalen spås landa i spannet 39,5–41,5 procent.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också