HemNyheterTillverkningTSMC minskar inköp av litografiverktyg

TSMC minskar inköp av litografiverktyg

Sviktande efterfrågan och motgångar i Arizona-etablering tvingar världens största halvledartillverkare att skruva ned förväntningar.

Världens största chiptillverkare, TSMC, uppges ha bett sina leverantörer att sakta ned leveranstakten av utrustning till dess fabriker. Rapporten kommer från Reuters, med hänvisning till två källor, som menar att TSMC nu på allvar börjar se med pessimism på framtidsutsikter gällande efterfrågan.

TSMC tampas sedan tidigare med förseningar i bolagets nybyggnation av fabriker i Arizona, men kommenterade inte rapporten direkt. Tidigare under året har dock bolagets VD C.C. Wei uttryckt att en långsammare återhämtning än väntat av framförallt den kinesiska ekonomin bidragit till att bolaget skruvat ned säljprognoserna, något som nu påverkar bolagets inköp till framtida tillverkning.

Den kanske främst drabbade leverantören är litografileverantören ASML, som i praktiken har monopol på avancerade scanners för att tillverka moderna kretsar. Till Reuters sade bolagets VD Peter Wennink under förra veckan att beställningar på high-end-verktyg skjutits på framtiden av en kund, utan att specificera vem – samtidigt som han väntade sig att problematiken blir kortvarig.

We’ve had several (news) reports about fab readiness. Not only in Arizona … but also in Taiwan.

– Peter Wennink, VD, ASML

Peter Wennink råkade även meddela att ASML-utrustning inte var öronmärkt endast för TSMC:s anläggningar i Arizona, utan också till projekt i Taiwan. Just Arizona-projektet är något av ett sorgebarn där TSMC skjutit fram produktionsstarten till år 2025, där ursprunglig produktionsstart var planerad för 2024. Anledningen uppges vara svårigheten att rekrytera kompetent personal – vilket nu lett till att leverantörer likt ASML ombetts vänta med leveranser.

TSMC är inte ensamma om att slå av på takten – nyligen uppgavs Samsung dra ned på sin minnestillverkning efter att ha hållit ut in i det sista i jakten på marknadsandelar. Värt att notera är att utvecklingen inom Samsungs minnestillverkning inte nödvändigtvis återspeglar den koreanska tillverkarens ambitioner inom kontraktstillverkning, där bolaget tillverkningstekniskt fortfarande är ensamma om att kunna konkurrera med just TSMC.

Ännu har dock inga negativa besked kommit gällande TSMC:s etablering i Europa, där bolaget tillsammans med Infineon, Bosch och NXP till år 2027 ska stå redo att producera kretsar för fordonsbranschen. Här handlar det dock om ny produktionskapacitet på äldre, mer lättillverkad och kostnadseffektiv teknik i spannet 28–12 nanometer.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också