HemTSMC får storordrar på noder under 7 nanometer

TSMC får storordrar på noder under 7 nanometer

Giganterna Apple, Intel, Nvidia och AMD fyller TSMC:s orderböcker för avancerade tekniker. Samtidigt försöker Samsung locka nya kunder.

Världens största kontraktstillverkare av kretsar, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), innehar även de mest avancerade tillverkningsprocesserna med högst transistortäthet, energieffektivitet och prestanda. Det också därför dit stora drakar såsom Apple, Qualcomm, Intel, AMD och många fler flockas.

Nu rapporteras att TSMC får in storodrar på sina mest avancerade noder, idag 5 nanometer (N5) och inom en inte alltför avlägsen framtid 3 nanometer (N3). Den i särklass största kunden är Apple, som redan gjort en bred övergång till 5 nanometer och högst sannolikt står först i kö för 3 nanometer. Bolaget använder uteslutande TSMC för sina processorer i A-serien för Iphone och Ipad, samt M-serien för sina bärbara och stationära datorer.

Den andra kunden som pekas ut är Intel, som seglat upp som en doldis bland storkunderna till att inom kort använda sig av TSMC för spjutspetstekniker. En av de första produkterna för detta blir Meteor Lake i Core 14000-serien, som blir en så kallad tile-lösning där flera kretsar fästs på ett substrat för att skapa en färdig processor. Utöver själva processorkärnorna som tillverkas hos Intel på tekniken Intel 4, tidigare 7 nanometer, ska TSMC stå för den tile som huserar grafikdelen, vilken ska tillverkas på TSMC:s 3-nanometersprocess.

Andra kunder är Qualcomm, som i dagsläget tillverkar systemkretsar (SoC) i toppklassen hos Samsung, men som det är oklart om bolaget planerar vända sig till TSMC för nästa generation. Mer klart står det att Nvidia efter en avstickare till Samsung återvänder till TSMC för tillverkning av sina grafikprocessorer (GPU), med vilka just senaste 5 nanometer och kommande 3 nanometer är på tapeten.

AMD har på ett par år blivit en av de större kunderna och tillverkar nu praktiskt taget alla produkter hos TSMC – från processorer och grafikprocessorer i alla segment till systemkretsarna i Microsofts och Sonys spelkonsoler. Allt detta sker på 7 nanometer (N7), som varit en ständig bristvara sedan introduktionen 2018, och med start senare i år påbörjar AMD en bred övergång till 5 nanometer.

Värt att nämna i sammanhanget är att AMD nyligen lanserade processorer och grafikkort tillverkade på TSMC:s 6 nanometer (N6), vilken är en förbättrad variant av 7 nanometer där EUV-litografi (extreme ultraviolet) används. Denna teknik använder också samma fabriker och konkurrerar därför om kapacitet med andra kretsar tillverkade på 7 nanometer.

Samtidigt som TSMC håller orderböckerna fyllda försöker Samsung locka kunder med sin 3-nanometersteknik (3nm GAE och 3nm GAA), vilken med den nya transistordesign Gate All-Around Field-Effect Transistor (GAAFET) lovar stora förbättringar inom energieffektivitet och prestanda. Trots det och TSMC:s svårigheter att möta efterfrågan ska Samsung ännu inte lyckats locka till sig några betydande ordrar på tekniken.

Det finns dock indikationer om att AMD framöver kan komma att bli en av Samsungs större kunder. I ett utskick till klienter i slutet av år 2021 skrev analytikern Gokul Hariharan på JP Morgan att AMD till slutet av året börjar tillverka på Samsungs 4-nanometersteknik, där processorer för Chromebook, det vill säga budgetsegmentet, ska stå på menyn. En separat rapport från EETimes talar i sin tur om samma 4-nanometersteknik, med vilken AMD uppges börja tillverka grafikprocessorer.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också