HemNyheterAffärerSoftbank i samtal om att ta över ARM till 100 procent

Softbank i samtal om att ta över ARM till 100 procent

Softbanks investeringsfond Vision Fund 1 kan komma att sälja sin andel av ARM – till Softbank.

Japanska Softbank, bäst känt i halvledarvärlden som ägare till ARM, uppges av Reuters vara i samtal om att ta över 100 procent av ägarskapet. I dagsläget kontrollerar Softbank direkt 75 procent av ARM, medan Softbanks investeringsfond Vision Fund 1 (VF1) har resterande 25 procent av aktierna. Det innebär i praktiken att Softbank planerar att sälja ARM till sig själv inför en stundande börsnotering.

Vision Fund 1 är Softbanks fond för investeringar i teknikbranschen och har lidit stora förluster sedan fonden sjösattes år 2017 med ett kapital om 100 miljarder dollar. Trots att fonden under det senaste kvartalet vände förlust till vinst har fonden satt käppar i hjulen för Softbank – bolaget kunde inte säkra externa investerare för sin andra stora fond, Vision Fund 2, och Softbanks tidigare försök att sälja ARM har också attribuerats till VF1:s kräftgång.

Nu när en börsnotering av ARM av allt att döma är nära förestående noterar Reuters att ägarbolaget Softbank har två vägar framåt, beroende på om man kommer överens med VF1 om att köpa dess ägarandel. Om förvärvet går vägen väntas andra VF1-investerare tjäna storkovan när ARM noteras på börsen till ett förväntat värde i häraden 60–70 miljarder dollar. Bland investerarna skymtas den saudiarabiska statens investeringsfond och Abu Dhabi-baserade Mubadala – i halvledarvärlden känt som Globalfoundries moderbolag innan 2021 års börsnotering.

En mindre aptitlig väg framåt för investerarna skulle vara en VF1-försäljning av ARM-aktier efter en börsnotering av bolaget. Detta skulle dock inte vara utan risker, då aktiekursen mycket väl kan tänkas sjunka, speciellt då andelarna skulle behöva säljas ut över en tid om uppemot två år. Under denna period är ett reellt hot mot ARM den öppna och licensfria instruktionsuppsättningen RISC-V, som mycket väl kan tänkas få tillräckligt med vind i seglen för att decimera ARM:s aktiekurs om allt går vägen.

För att undvika jävsituationer uppges också Softbanks ordförande Masayoshi Son ha hyrt in investmentbanken Raine Group för att rådge Softbank i ärendet. Vision Fund 1 å sin sida gör affärer i vanlig ordning – förhandlingarna sker med hjälp av fondens investerarkommitté, för att maximera avkastningen för fondens sida. Sedan tidigare väntas Softbank vilja bjuda ut 10–15 procent av ARM till börshandel – men om allt går vägen kan majoritetsägaren direkt kontrollera upp till 90 procent av bolaget, upp från dagens 75 procent.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också