HemNyheterTillverkningSjunkande efterfrågan på 3 nanometer hos TSMC

Sjunkande efterfrågan på 3 nanometer hos TSMC

En sur avslutning på 2023 väntas för den taiwanesiska tillverkarens 2023.

Världens största kontraktstillverkare av halvledare, taiwanesiska TSMC, uppges ha låg efterfrågan på sin mest avancerade tillverkningsteknik N3, även känd som 3 nanometer. Trots att bolaget sedan slutet av 2022 stått redo att leverera kretsar byggda på 3 nanometer har kunderna varit lätträknade – endast TSMC:s långtida kund Apple har hittills nappat på volymproduktion, enligt Digitimes.

Även Intel väntades under år 2023 ansluta sig till TSMC:s kundlista för N3, men designförändringar i Intel-produkter har gjort att produktionen dragit ut på tiden. Av allt att döma har Intel dessutom en egenutvecklad konkurrent till TSMC N3, nämligen Intel 4, som enligt Intel själva visat på yield och prestanda över förväntan i processens tidiga stadie.

Intels påstådda framgångar till trots kräver bolaget större tillverkningskapacitet än det kan uppbringa in-house, vilket är anledningen till att TSMC anlitas även för processortillverkning. Sedan tidigare låter Intel tillverka bolagets grafikkretsar i Arc-serien hos TSMC, då närmare specifikt på N6, en förfinad variant av 7-nanometersprocessen N7.

Grafikkretsar framställs numera sällan på de mest avancerade tillverkningsteknikerna på marknaden till följd av sin komplexitet. Istället väntas Intel låta tillverka delar av Arrow Lake-serien, Core 15000-familjen, hos TSMC såväl som på bolagets egen finslipade uppföljare till Intel 4, kallad Intel 3. Parallellt med detta uppges TSMC också stå redo med en förbättrad variant av N3 vid namn N3B under 2023 års sista kvartal.

Tidigare under året var TSMC optimistiska om att N3-familjen skulle stå för 4–6 procent av 2023 års omsättning, ett mål som inte ser ut att gå i uppfyllelse med endast Apple som kund. I reda wafer starts per month (WSPM) hade detta betytt en produktion om cirka 80 000–100 000 WSPM, medan produktionstakten istället ser ut att ligga runt 50 000–60 000 WSPM under årets avslutande kvartal – då Apple skruvat ned på ordrarna till följd av lägre efterfrågan.

TSMC:s nuvarande produktionstakt på N3 uppges vara cirka 65 000 WSPM, vilket väntas närma sig de cirka 100 000 WSPM bolaget haft som mål för 2023 – under nästa år. År 2024 väntas nämligen en normalisering av marknaden, vilket i den bästa av världar åter ger en värld köpstark nog för att kunna låta tillverka kretsar på 3 nanometer.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också