HemNyheterPolitikMorris Chang: "Alla saktas ned av avglobaliseringen"

Morris Chang: ”Alla saktas ned av avglobaliseringen”

TSMC:s grundare tillika halvledarlegendar tror inte att avglobalisering är rätt väg att gå.

TSMC:s grundare, den kinesiskfödde amerikanske medborgaren Morris Chang, har än en gång uttryckt oro över det halvledar- och teknikfokuserade handelskriget som officiellt syftar till att begränsa Kinas framgångar inom teknik. Chang medger att restriktionerna förvisso saktar ned kinesiska framsteg på kort sikt, men att resultatet på längre sikt är att hela halvledarvärlden drabbas.

I think that decoupling will ultimately slow down everybody. Of course, the immediate purpose is to slow China down, and I think it’s doing that […] It looks like counties are mad at each other, that worries me.

– Morris Chang

Chang ser likt stora delar av världen inte heller konflikten som direkt relaterad till endast halvledare, enligt Reuters. Enligt honom handlar det hela om att USA vill behålla sin position som världens viktigaste stormakt – och Chang säger sig också hoppas att ”det hela inte leder till något än mer seriöst”, likt fysiska konfrontationer i krigsliknande former.

Halvledarvärlden är ett av de bättre exemplen på hur globalisering bidragit till att göra människors vardag bättre. Till följd av att halvledarprodukter är både små och lätta att frakta gör enskilda chip ofta mer än en världsomsegling innan den ens tar plats i en färdig produkt ämnad för slutanvändare. Att försöka vänja sig av Kina, världens största marknad för just halvledare, låter sig inte göras enkelt.

Det hela ser Chang och TSMC som ett hot mot sin egen affärsmodell, trots att bolagets kinesiska faciliteter utgör en stor del av dess affär. TSMC:s största expansionsprojekt utanför Taiwan är istället i amerikanska Arizona, där rapporter om brist på kvalificerad arbetskraft har varvats med svårigheter om att över huvud taget få spaden i marken.

I really think this country, which is my country, (the) United States, is still the hope of the world, that’s in spite of all the problems we are having

– Morris Chang

Detta till trots ser Chang USA som ”mitt land”, landet han sätter sin tilltro till, ”trots alla problem vi har”. Värt att notera är dock att han heller inte är blint positiv till alla amerikanska initiativ, då han så sent som i somras förutspådde att USA:s halvledarsektor kommer kollapsa så snart som år 2030.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också