HemNyheterTillverkningMicron bygger massiv USA-fabrik för 15 miljarder USD

Micron bygger massiv USA-fabrik för 15 miljarder USD

Minnesfabriken som ska stå klar 2025 får till ytan det största renrummet i hela USA och ska tillverka DRAM-kretsar.

En stor del av världens halvledare tillverkas i Asien och det gäller inte minst minneskretsar. I Europa finns ingen nämnvärd tillverkning på området och i USA står Micron ensamt med en produktion om blott 2 procent av världens kapacitet. När det kommer till att flytta hem tillverkning av halvledare är därför minne ett högprioriterat område.

Kort efter att CHIPS and Science Act blev lag i USA gick Micron ut med att de skulle öka sina investeringar i landet. Som ett första steg i detta inleds byggnationen av en ny jättefabrik i Boise, Idaho, som kommer husera det enskilt största renrummet i hela landet. Fabriken ska tillverka DRAM-kretsar och renrummet blir till ytan 55 700 kvadratmeter (m²) stort, vilket kan jämföras med så kallade megafabs rivalerna Samsung och SK Hynix driver i Sydkorea.

”With this facility, Micron will closely couple R&D and manufacturing, providing synergies that will enable us to accelerate the production ramp of advanced memory technology. The investment, made possible by the anticipated grants and credits provided by the CHIPS and Science Act, also enhances Micron’s supply chain resilience and will establish a new strategic capability for the U.S.”

– Sanjay Mehrotra, VD på Micron

Micron gör ingen hemlighet av att CHIPS and Science Act varit avgörande för att ta spaden i marken för den nya fabriken, som har en prislapp om 15 miljarder USD. Av dessa har Micron möjlighet att genom CHIPS and Science Act ta del av statliga subventioner på upp till 3 miljarder USD och få skattelättnader om 25 procent på relaterade kapitalinvesteringar. Det är inte heller en högoddsare att Idaho på delstatsnivå ger Micron betydande skattelättnader.

Den amerikanska minnestillverkaren meddelar att fabriken är ett första steg mot Microns mål att 40 procent av bolagets alla DRAM-kretsar ska tillverkas i USA. Bolaget avslöjar vidare att de är i slutskedet med att välja en plats för ytterligare en ny minnesfabrik i USA och även denna uppges bli en större tingest.

Nyheten kommer kort efter att SK Hynix förkunnat att de ska bygga ut minnesfabriken M15 i Cheongju, Sydkorea, för 10,9 miljarder USD. Investeringarna sker i ett läge där efterfrågan på minneskretsar är på nedgång och priserna likaså, men efterfrågan spås öka igen till 2025 – samma år som Microns nya fabrik och SK Hynix utbyggnation ska stå färdiga.

KällaMicron
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också