HemNyheterTillverkningHokkaido rapporteras bli hem till Rapidus första fabrik

Hokkaido rapporteras bli hem till Rapidus första fabrik

Japans framtida halvledarhopp kan ta plats i Chitose tillsammans med wafer-tillverkaren Sumco.

Det statligt backade japanska halvledarbolaget Rapidus har valt Hokkaido som hemvist för bolagets första fabrik, rapporterar TV Tokyo. Tillkännagivandet uppges officiellt ske först nästa vecka och skådeplatsen för fabriken och Japans återtåg mot tillverkning i spjutspets väntas bli Chitose, en stad med cirka 100 000 invånare, fyra mil sydost om Sapporo.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att Rapidus massproduktion på sikt kan komma att förläggas på ön Kyushu, där även TSMC i samarbete med Sony är i full färd med att bygga en anläggning för halvledarproduktion. Där Hokkaido är Japans nordligaste huvudö är Kyushu istället den sydligaste – men den ena platsen utesluter inte nödvändigtvis den andra i detta tidiga stadie.

Till Reuters säger en talesperson för Rapidus föga förvånande att ingenting är klart gällande bolagets första anläggning. Klart står dock att Japans södra delar är de som huserar flest halvledarbolag, där prefekturen Mie är hem till stora fabriker tillhörande Kioxia, Fujitsu och UMC. Hokkaido och Chitose uppges istället vara hem till Sumco, en betydande leverantör av kiselskivor, men inte mycket faktisk halvledartillverkning.

Att Rapidus likt många andra projekt med statlig handpåläggning placeras ut i en speciell region för att stimulera dess konkurrenskraft och minska arbetslösheten verkar dock osannolikt. Japan hade under december 2022 en arbetslöshet på ynka 2,3 procent, enligt Japans statistikbyrå. Exakt vad som planeras, och vart, lär vi bli varse under nästa vecka.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också