HemNyheterAffärerHalvledarförsäljningen fortsätter öka under april månad

Halvledarförsäljningen fortsätter öka under april månad

April 2022 var den 13:e raka månaden med ökande försäljning av halvledare räknat i dollar.

Branschorganisationen Semiconductor Industry Association (SIA) rapporterar nu april månads försäljning för halvledarsektorn – med globala ökningar i omsättning på årsbasis såväl som månadsbasis. Den totala försäljningen för april uppgick till 50,9 miljarder USD, att jämföra med mars månads 50,7 miljarder och april 2021 års 42,0 miljarder.

Global semiconductor sales have increased by more than 20% on a year-to-year basis for 13 consecutive months, indicating consistently high and growing demand for semiconductors across a range of critical sectors

– John Neuffer, VD SIA

På årsbasis ökade försäljningen under april månad med hela 40,9 procent i Nord- och Sydamerika, 19,2 procent i Europa och 13,3 procent i delvis COVID-nedstängda Kina. Ställt mot mars 2022 var tillväxten däremot inte fullt så imponerande – 3,1 procent i Nord- och Sydamerika, 1,6 procent i Japan och 1,2 procent i Asien/övriga marknader, medan Kina backade 0,6 procent och Europa hela 3,3.

Anledningen till minskad halvledarförsäljning i Kina kan sannolikt tillskrivas två faktorer. Med landets strikta COVID-lockdowns där jättehamnen i Shanghai varit mer eller mindre nedstängd är en minskning om 0,6 procent ett relativt gott facit. Samtidigt brottas landet med minskande efterfrågan på bland annat telefoner och datorer i instegssegmentet, vilket tvingat elektroniktillverkare att globalt skruva ned sina intäktsprognoser.

Beträffande Europa har vi på hemmaplan istället fokuserat på situationen i Ukraina, som ledde till att bland annat börsen fick hicka. Även här märks en mättnad på marknaden av elektronik i instegsklassen, som parat med stigande räntor ändrar konsumentbeteende, med minskad efterfrågan till följd.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också