HemNyheterHalvledareDRAM-produktion ökar långsamt

DRAM-produktion ökar långsamt

Sydkoreanska minnestillverkare uppges ha kapacitet över för DDR-minne trots ökad HBM-produktion.

Marknadsefterfrågan för konventionellt DRAM har nått 80–90 procent av tillgänglig produktionskapacitet, rapporterar Digitimes med hänvisning till Koreanska ET News. Det innebär att tillverkningen av minneskretsar av DDR-typ, sorten av minne som huvudsakligen används i konsumentprodukter och datorer, ökat med modesta 10 procent sedan början av året – till skillnad från HBM som används främst i avancerade beräkningskort för AI.

Siffrorna kommer från Samsung och SK Hynix, båda bolag som är i full färd med att ställa om minnesproduktion för att möta efterfrågan av HBM-kretsar. Denna omställning ledde till att analytiker under början av året väntade sig att traditionella DRAM-kretsar skulle bli en bristvara under 2024 – något som trots stora investeringar från globala molntjänstleverantörer ännu inte blivit av.

Bild och data: Yole

Den globala DRAM-marknaden, HBM exkluderat, väntas nu öka med endast 2–3 procent för helåret. Räknas HBM in ser kalkylen däremot betydligt bättre ut – analysfirman Yole värderar marknaden för avancerade minneskretsar till drygt 70 miljarder USD för 2024. Av detta väntas 14 miljarder kunna härledas direkt till HBM-försäljning, upp från 2,7 miljarder år 2022. Det motsvarar 19 procent av DRAM-marknaden, upp från 2022 års 3 procent.

Ett ytterligare uppsving för DDR-minne kan dock skymtas på horisonten, tack vare nya AI-kapabla datorer och telefoner. För att möjliggöra AI-beräkningar lokalt på enheterna kommer både mer och snabbare minne krävas, i första hand DDR5 och dess mobila derivat LPDDR5X. Huruvida dessa blir en hit på marknaden och säljstartas i tid för att driva upp efterfrågan på DDR-minne återstår däremot att se – klart står i alla fall att minnesmarknadens berg-och-dal-bana just nu åtnjuter tillväxt i det stora hela.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också