HemNyheterAffärerBosch förvärvar TSI Semiconductors – satsar på kiselkarbid i USA

Bosch förvärvar TSI Semiconductors – satsar på kiselkarbid i USA

Europeiskt kiselkarbid ska tillverkas även i Kalifornien med start år 2026.

Bosch tillkännagav stora fortsatta satsningar inom kiselkarbid för fordonsindustrin, genom ett uppköp av amerikanska TSI Semiconductors. Bosch låter också hälsa att bolaget inleder sitt ägarskap av TSI med planerade investeringar om 1,5 miljarder USD de kommande åren. Detta för att ställa om produktionen till kretsar av kiselkarbid, något TSI i dagsläget inte har nämnvärd tillverkning inom.

Anledningen till Boschs fortsatta satsningar på kiselkarbid och fordonsbranschen är vid det här laget välbekant – elektrifieringen av världens fordon med tillhörande affärsmöjligheter. Bosch väntar sig ha i snitt 25 av bolagets kretsar i varje såld nybil så snart som år 2025, samtidigt som bolaget noterar att marknaden för chip i kiselkarbid i nuläget växer med 30 procent på årsbasis.

SiC chips are a key component for electrified mobility. By extending our semiconductor operations internationally, we are strengthening our local presence in an important electric vehicle market

– Dr. Markus Heyn, ordförande Bosch Mobility Solutions

En annan del i Boschs strategi är geografisk diversifiering. Bolagets kiselkarbidtillverkning har hittills begränsats till tyska Reutlingen, men i förvärvet av TSI Semiconductors ingår faciliteter i Roseville, Kalifornien. Där ämnar Bosch att år 2026 tillverka kiselkarbidkretsar på 200 millimeter stora wafers i renrum om 10 000 kvadratmeter. Detta är att ställa mot Reutlingen som har cirka 35 000 kvadratmeter renrum och i slutet av år 2025 ska ha utökats till 44 000 kvadratmeter.

Precis som Bosch framhäver Reutlingens närhet till de tyska fordonstillverkarna i Stuttgart väntas satsningen på TSI i Kalifornien vara riktad för att kunna tjäna amerikanska biltillverkare sprungna ur Silicon Valley. Till dessa räknas bland annat Rivian, Tesla och Lucid Motors, men även det gamla gardet likt GM och Ford från Detroit, Michigan, förlitar sig på kiseldalen i Kalifornien för teknikutveckling.

TSI Semiconductors produktutbud. Bild: TSI Semiconductor

TSI Semiconductors tillverkar i dagsläget logikkretsar och högspänningskretsar på 0,18 mikrometer, eller 180 nanometer. I bolagets ”Ultra High Voltage”-segment specificeras kretsar för upp till 700 volt, där tillverkningen istället sker på 0,8 mikrometer – 800 nanometer. Inga siffror gällande affären har offentliggjorts förutom storleken på de kommande investeringarna för att ställa om TSI:s facilteter till kiselkarbidtillverkning.

Utöver satsningen i Kalifornien är Bosch på kriggstigen även på hemmaplan, där den senaste utvecklingen i TSMC:s Europasaga är att de två bolagen kan komma att bygga en ny fabrik i ett samriskbolag (joint venture). I det fallet handlar det däremot om konventionella kiselkretsar i storleksklassen 28 nanometer.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också