HemNyheterAffärerARM och 60 miljarder dollar till börsen under september

ARM och 60 miljarder dollar till börsen under september

Ägarbolaget Softbank hoppas på en injektion om upp till 10 miljarder dollar inom en snar framtid.

ARM kan komma att listas på börsen så snart som under september månad för att kapitalisera på AI-boomen, rapporterar Bloomberg. Det före detta brittiska bolaget, nu i japansk ägo under Softbank, var tänkt att under 2022 säljas till Nvidia för omkring 40 miljarder dollar – en affär som sköts i sank av konkurrensmyndigheter världen över.

Spekulationer gällande bolagets kommande börsvärde har spretat tidigare i år, där allt emellan 30 och 70 miljarder dollar nämnts, beroende på tidpunkt och halvledarbranschens generella välstånd. Softbank och ARM:s VD Rene Haas har dock förkastat den nedre halvan av denna värdering, och rider nu istället på framgångar i serverhallarna och associationer med AI-kretsar, exempelvis Nvidias Grace Hopper för att pumpa upp sitt börsvärde.

ARM:s förhoppning, enligt Bloomberg är att håva in så mycket som 10 miljarder vid en börsnotering. Det skulle göra börsnoteringen till ett av de största teknikrelaterade börsinträdena någonsin – endast Alibaba och Meta kan stoltsera med en större publik investeringsrunda. Softbank förvärvade ARM år 2016 för 32 miljarder dollar och avnoterade bolaget från Londonbörsen.

Softbank å sin sida har lidit betydande förluster med sin startupfond Vision Fund som förlorat motsvarande cirka 48 miljarder dollar under de senaste två räkenskapsåren. En framgångsrik börsnotering skulle med andra ord vara precis vad ägarbolaget behöver – även om farhågor om att ARM i sin tur tvingas svara till investerare på kort sikt, snarare än vad resten av halvledarbranschen behöver på längre sikt som fram till nu.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också