HemNyheterPolitikAMD och Intel: "Vi har stoppat alla leveranser till Ryssland"

AMD och Intel: ”Vi har stoppat alla leveranser till Ryssland”

I skarpa ordalag bekräftar AMD och Intel uppgifter om exportstopp till Ryssland och Belarus, något som gäller samtliga av bolagens produkter.

Rysslands invasion av Ukraina mötte skarp kritik från omvärlden i form av hårda ekonomiska sanktioner. Bland annat har USA infört exportförbud av varor till Ryssland, något som inte minst gäller halvledare som kan komma att användas i militärt syfte. Det har tidigare rapporterats om att Intel och AMD upphörde med alla processorleveranser, något som nu bekräftas av båda parter.

Based on sanctions placed on Russia by the United States and other nations, at this time AMD is suspending its sales and distribution of our products into Russia and Belarus. It is all AMD products and products we power (PCs, etc) in Russia and Belarus.

Tekniktidningen PC World rapporterar om ett mail från AMD, där det framgår att bolaget stoppat försäljning och distribution av varor till såväl Ryssland som Belarus. AMD betonar även tydligt att det gäller samtliga produkter i bolagets utbud och inte enbart några enstaka, detta till skillnad från tidigare rapport som otydligt angav enbart processorer.

Intel condemns the invasion of Ukraine by Russia and we have suspended all shipments to customers in both Russia and Belarus. Our thoughts are with everyone who has been impacted by this war, including the people of Ukraine and the surrounding countries and all those around the world with family, friends and loved ones in the region.

Även Intel som tidigare uttalat sig konkretiserar att leveranserna av samtliga av bolagets produkter upphört till Ryssland och Belarus. Att företag även riktar sina exportstopp till Belarus tillskrivs att landet stödjer offensiven och har trupper stationerade vid gränsen till Ukraina. Det finns även uppgifter om att Belarus gått in med egna soldater i Ukraina.

AMD och Intel är givetvis långtifrån ensamma om att stoppa exporterna till Ryssland och Belarus. Till Washington Post berättar en källa att världens största kontraktstillverkare, Taiwan Semiconductory Manufacturing Company (TSMC), också upphört med all export till Ryssland och tredjepartsaktörer som levererar till Ryssland. TSMC själva har inte uttalat sig i lika konkreta ordalag, utan har krasst konstaterat att de följer de nya exportreglerna.

Då både Ukraina och Ryssland är viktiga exportörer av metaller, ädelmetaller och ädelgaser som är nödvändiga vid kretstillverkning finns oro på marknaden att konflikten spär på halvledarbristen. Det här har hittills tillbakavisats av de stora minnestillverkarna och nu även AMD, som inte ser den risken.

AMD tillverkar inga egna kretsar utan förlitar sig mer eller mindre helt på TSMC, som tror sig kunna möta bortfallet från Ryssland och Ukraina genom alternativa kanaler. En sådan manöver väntas dock leda till högre materialkostnader, något som kan komma att leda till ännu högre priser på halvledare.

Källa PC World
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också