HemNyheterTillverkning3M slutar producera kylmedel för tillverkning av chip

3M slutar producera kylmedel för tillverkning av chip

Stränga miljölagar i Belgien tvingar 3M upphöra med produktion av kylmedel som används vid tillverkning av kretsar.

Kretsbristen har många anledningar och nu kan ännu en komma att fogas till raden. Till följd av nya miljölagar i Belgien tvingas 3M stänga en fabrik som gör kylmedel för tillverkning av halvledare, något som har potential att påverka industrin i stort. Fabriken svarar nämligen för hela 80 procent av världens tillgång av det viktiga kylmediet.

Fabriken är belägen i belgiska Zwijndrecht, en flamländsk kommun, och ska enligt uppgift till Business Korea ha stängts ned den 8 mars på obestämd tid. Den 18 mars ska 3M officiellt ha meddelat bland annat storkunder Samsungs, SK Hynix, Intel och TSMC om nedstängningen. Enligt uppgifterna ska 3M:s kunder klara sig utan leveranser av det nödvändiga kylmedlet, som används vid etsning av kretsar, under ett tidsspann om en till tre månader.

Konkret ska problemet handla om utsläpp av perfluoroalkyl- och polyfluoroalkyl-substanser (PFOS), vilka har egenskaper som att vara hydrofoba, lipofoba samt vara motståndskraftiga mot syra och bas. Användningen av PFOS-substanser har minskat drastiskt till följd av miljö- och hälsorisker och är idag en av världens mest spridda syntetiska substanser. Innan PFOS-substanser i stort förbjöds användes de i alltifrån textilier till brandsläckning.

Om situationen inte klaras upp inom den angivna tidsperioden en till tre månader väntas en ”enorm” inverkan på hela halvledarindustrin, enligt Business Korea.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också